Hoe kan een vliegtuig vliegen ?

Een passagiersvliegtuig weegt leeg al meer dan een paar honderd auto’s, het gewicht is helemaal hoog met brandstof en passagiers. Maar toch kan het met gemak op te stijgen en reizigers duizenden kilometers door de lucht vervoeren. In dit artikel kijken we naar hoe dit eigenlijk mogelijk is!

In de natuurkunde worden zowel fysieke vloeistoffen en gassen gezien als vloeistoffen. Ook al lijken lucht en water misschien heel andere substanties, ze voldoen aan dezelfde wiskundige relaties, ze stromen op dezelfde manier. Je zou het zelfs zo kunnen zien, een vis zweeft door de zee en een vogel zwemt door de lucht.

Bovenstaande geeft dus aan dat de lucht niet “leeg” is. Ook de atmosfeer bestaat uit materie, en door de juiste toepassing van natuurkundige wetten kun je hier doorheen vliegen.

Wat je nodig hebt om te vliegen is drijfvermogen, om drijfvermogen te creëren heb je een draagvlak en een luchtstroom nodig. De luchtstroom kan zowel betekenen dat de lucht stil staat en het draagvlak beweegt als visa versa (dit maakt het ook mogelijk om vliegtuigen te testen in een windtunnel)

Als je naar een vliegtuigvleugel kijkt zul je zien dat de bovenkant een beetje bol is, dit zorgt ervoor dat de luchtstroom bovenop de vleugel een langere weg af moeten leggen als de lucht aan de onderkant van de vleugel. Omdat lucht die zich sneller verplaatst een lagere druk heeft, is de luchtdruk onder de vleugel groter dan die erboven. Deze druk duwt de vleugel omhoog en veroorzaakt een opwaartse kracht of “lift” waardoor het vliegtuig opstijgt en in de lucht blijft.

vliegtuigvleugel luchtstroom

Om genoeg draagkracht te creëren wordt er bij kleinere vliegtuigen gebruik gemaakt van een propeller en bij grotere vliegtuigen straalmotoren die zorgen voor voldoende luchtstroom d.m.v. Stuwkracht.

De meeste commerciële passagiersvliegtuigen zullen bij een grondsnelheid van ongeveer 300km/h op de startbaan van de grond los komen.

Om van de grond los te komen, en het vliegtuig in de lucht te besturen is het vliegtuig voorzien van verschillende roeren:

Vliegtuig roeren

Dit zijn beweegbare kleppen, die afhankelijk van de stand de luchtstroom van het vliegtuig aanpassen en het vliegtuig zich dus anders door de lucht zal bewegen.

Om te landen zullen de motoren minder hard draaien, waardoor de luchtstroom afneemt, vervolgens zullen ook de flaps (kleppen aan de achterkant van de vleugel) helemaal naar beneden worden gebracht, waardoor de snelheid afneemt. Eenmaal op de grond wordt ook de stuwkracht omgedraaid door een klep aan de achterkant van de motoren naar beneden te laten komen waardoor de stuwkracht naar voren zal gaan.

Ontdek de Snelste Manier om Voorgoed van Jouw Vliegangst Af Te Komen…

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn cursus vind je gegarandeerd alles dat je nodig hebt, om voorgoed van jouw vliegangst af te komen…

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

Een reactie op Hoe kan een vliegtuig vliegen ?