Is vliegen veilig ?

De belangrijkste vraag die bij vrijwel elke persoon met vliegangst door het hoof spook: Is vliegen veilig ? Natuurlijk is er niet een simpel ja of nee antwoord op deze vraag mogelijk aangezien we eerst moeten definiƫren wat veilig is.

Als veilig betekend dat de kans dat het slecht afloopt absoluut 0% is dan is vliegen niet veilig, maar auto rijden, fietsen, lopen of andere allerdaagse activieiten zijn in dat geval ook niet veilig.

Gelukkig is dit dan ook voor vrijwel niemand de betekenis die veilig voor hun heeft. Veilig is in de ogen van de meeste mensen dat het risico laag is, laag genoeg om het als maatschappij zien als een acceptabel risico. Een overduidelijk maatschappelijk geaccepteerd risisco is het risico op het krijgen van een verkeersongeval, aangezien vrijwel elke Nederland dagelijks deel neemt aan het verkeer.

Is vliegen veilig ?

Uiteindelijk is bang zijn of angst vooral angst om dood te gaan, dus laten we er niet omheen draaien en laten we de kans om dood te gaan in een verkeersongeval afzetten tegen de kans dood te gaan in een vliegtuigcrash.

Het totaalaantal verkeersdoden in 2011 volgens CBS: 661
In hetzelfde jaren waren er 401 doden als gevolg van een vliegtuigcrash in de commercieele luchtvaart… Wereldwijd!

Hieruit kun je dus de conclusie trekken dat vliegen veilig is, veiliger zelfs als met de auto gaan. Dit wordt overigens wel eens tegengesproken, de kans op een ongeluk per vlucht is namelijk hoger als een ongeluk per autorit.. Maar dit is alleen als je ook korte autoritten, dus bijvoorbeeld 2 minuten rijden naar de supermarkt.. Een dergelijk korte vlucht is onmogelijk met een vliegtuig, en de kans op een ongeluk per km is in een auto hoger.

Overigens is het statistiek voor vliegtuigen voor Europese vliegtuigmaatschappijen nog veel lager, in Europe (en Amerika) zijn de eisen en controles voor vliegtuigen hoger als in Afrika, India, Rusland en enkele andere plekken waardoor ongelukken daar meer voorkomen (als gevolg van verouderd of slecht onderhouden materieel)

Waarom lijkt vliegen dan zo gevaarlijk ? Dit komt vooral doordat als er een vliegtuig crasht dit uitgebreid in het nieuws komt, wat weer komt doordat vliegtuig ongelukken schaars zijn en er meestal meer mensen bij een ongeval betrokken zijn als bij een verkeersongeval. Als alle 661 dodelijke verkeersongevallen net zo uitgebreid in het nieuws zouden worden gebracht dan zou gemiddeld 1,8 per dag het nieuws over verkeersdoden gaan.

Zo zie je maar weer.. Niet alles is wat het lijkt, en vliegen is een van de veiligste zoniet de veiligste manier van transport, en dankzij de hoge veiligheidseisen in de vliegbranche blijft de veiligheid jaarlijks verbeteren!

Ontdek de Snelste Manier om Voorgoed van Jouw Vliegangst Af Te Komen…

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn cursus vind je gegarandeerd alles dat je nodig hebt, om voorgoed van jouw vliegangst af te komen…

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

Nog geen reacties op Is vliegen veilig ?