7 vliegangst tips

Van vliegangst kom je vaak niet zomaar af, soms kost enkele vluchten om volledig comfortabel te kunnen vliegen. Maar de eerste stap is natuurlijk een eerste vlucht maken, in dit artikel vindt je 7 vliegangst tips die je helpen om de eerste stap te nemen en dit zo relaxt mogelijk te kunnen doen :)

Tips voor vliegangst

1. Accepteer het

De eerste stap in het verhelpen van vliegangst / vliegen met vliegangst is accepteren dat je inderdaad bang bent om te gaan vliegen. Het is een natuurlijke reactie om te ontkennen dat we hier last van hebben en je zult al snel angstige gevoelens willen onderdrukken. Juist door te accepteren dat je vliegangst hebt zul je er een stuk relaxer mee om kunnen gaan en gaan werken aan een oplossing. Daarnaast kun je ook je reisgenoten en eventueel de crew van het vliegtuig (bijvoorbeeld een steward of stewardes) informeren dat je vliegangst heb, ze zullen hier rekening mee houden en af en toe checken of alles ok met je is.

2. Maak niet vliegen vervelender

Een van de snelste manieren om toch in een vliegtuig te stappen terwijl je het misschien nog niet helemaal durft vanwege je vliegangst is om het niet vliegen vervelender te maken dan het wel vliegen. Denk er bijvoorbeeld eens overna welke delen je van de wereld feitelijk onmogelijk zijn om te bezoeken zonder te vliegen. Of over het lang in de auto zitten en de gevaren van het rijden van een lang stuk met de auto. Een andere negatieve consequentie van niet vliegen kan zijn dat je het geld dat je betaald hebt voor de tickets kwijt raakt.

3. Wees uitgerust (geen caffiene enz)

Een slechte manier voor het omgaan met vliegangst is jezelf zo vermoeid maken dat je wel moet slapen in het vliegtuig. Het lijkt misschien een geniale oplossing, maar als je moe bent kan je brein minder goed functioneren en valt het terug op meer primaire reacties, en zal je dus sneller angstig worden dan als je goed uitgerust bent, een goed uitgerust brein is veel beter in staat om logisch na te denken en angstimpulsen te relativeren. Daarnaast zul je minder snel koffie of andere caffeïne houdende dranken drinken als je uitgerust bent, caffeine zorgt ervoor dat ons lichaam meer adrealine aanmaakt en dit zorgt er juist weer voor dat je eerder angstig zult reageren / of heftiger zult reageren op een angstimpuls.

4. Neem tijd de tijd

Zorg ervoor dat je op tijd op het vliegveld bent, zodat je uitgebreid de tijd kunt nemen om in te checken, door de veiligheidscontrole te gaan en vervolgens op het gemakje nog wat kunt drinken voordat je naar de gate gaat. Dit zorgt ervoor dat je lichaam rustiger is alvorens je het vliegtuig instapt, doet je wenen aan de drukte op het vliegveld en zorgt ervoor dat je geen tijdsdruk hebt waardoor je moet stressen. Stress zorgt ervoor dat een angstprikkel al snel tot paniek in het lichaam kan leiden.

5. Weet wat je kunt verwachten

Weet zowel op het vliegveld als tijdens de vlucht wat je kunt verwachten. Een veelgehoorde angstprikkel van mensen met vliegangst zijn vragen in de zin van “hoort dit wel zo” zo kan een geluid (bijvoorbeeld de flaps die bewegen) al stress veroorzaken. Door te weten welke geluiden een vliegtuig hoort te maken en hoe het e.e.a. In zijn werk gaat maak je minder snel druk. Nog nooit gevlogen kijk dan eens naar dit artikel waarin je leest hoe het e.e.a. In zijn werk gaat.

6. Ken de statistieken / wees rationeel

De meeste mensen die last hebben van vliegangst weten zelf ook dat deze angst niet rationeel is, maar vooral gevoelsmatig is omdat “vliegen onnatuurlijk is” of een andere reden die vooral te maken heeft met jouw persoonlijke gevoel. Door eens goed rationeel naar de statistieken te kijken over hoe gevaarlijk vliegen nu echt is kan je vaak een meer veilig gevoel opwekken. Gevoelens van angst en onveiligheid worden vaak gecreërd door beelden in de media of zelfs films, een goed tegenmiddel is om ook de realiteit onder ogen te zien en rationeel te beseffen dat er niks gevaarlijks is aan vliegen.

7. Hou jezelf bezig / diep ademenen voorkom hypervent

Hou jezelf voor en tijdens de vlucht bezig, blijf dus gezellig praten met je riesgenoot, ga wat lezen of bestudeer de mensen om je heen. Dit voorkomt dat je gedachte in je hoeft krijgt als “wat als de motoren nu uitvallen” , “wat als dit, wat als dat”. Mochten dergelijke gedachten in je op komen, zorg dan dat je rustig blijft ademenen om hyperventilatie te voorkomen en probeer afleiding te zoeken.

Gebruik bovenstaande vliegangst tips i.c.m. met de andere artikelen op deze site en binnen de kortste keren durf ook jij een vliegtuig in te stappen!

Ontdek de Snelste Manier om Voorgoed van Jouw Vliegangst Af Te Komen…

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn cursus vind je gegarandeerd alles dat je nodig hebt, om voorgoed van jouw vliegangst af te komen…

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

Nog geen reacties op 7 vliegangst tips