Turbulentie

Als je vliegangst hebt is het goed mogelijk dat je bang bent voor turbulentie, op deze pagina lees je wat turbulentie is:

Turbulentie en luchtzaken

Een veel gehoorde verklaring voor het meemaken van turbulentie is dat het vliegtuig door een zogenaamde luchtzak vliegt. Echter bestaan dergelijke luchtzaken niet, deze verklaring wordt vooral gevoed door het gevoel dat het vliegtuig een stuk naar beneden valt tijdens de turbulentie (waar het vliegtuig in werkelijkheid hoogstens enkele meters naar beneden gaat).

Oorzaken van turbulentie

Maar wat veroorzaakt dan wel turbulentie ? Laten we naar een aantal oorzaken kijken:

Als het vliegtuig vanuit een luchtstroom naar een andere luchtstroom met verschillende temperatuur vliegt dan is er kans dat er turbulentie ontstaat. Dit komt doordat de samenstelling van de lucht (de materie) anders is bij verschillende temperaturen. Dit kun je het beste vergelijken met op een benauwde dag uit een gebouw met airco naar buiten lopen. Je voelt dan dat de lucht anders van samenstelling is.

Het kan ook zijn dat er twee luchtstromen met verschillende snelheden bij elkaar komen, als het vliegtuig hier vervolgens overheen vliegt zul je ook turbulentie ondervinden doordat de lucht “anders” is.

In bepaalde omstandigheden (bepaalde windsoorten) kunnen bergen ook voor turbulentie zorgen. Doordat de lucht over de berg heen geduwd wordt onstaan er bij de toppen van de bergen trillingen in de lucht. Als er vervolgens een vliegtuig overheen vliegt zal er turbulentie zijn. Vooral bij vluchten over de Alpen of Pyreneeën komt er vaak van dit soort turbulentie voor.

Turbulentie boven de alpen

Ook wolken kunnen voor een temperatuur verschil zorgen, waardoor de lucht in de wolk anders van samenstelling is en er turbulentie plaats zal vinden. Het type wolken dat turbulentie veroorzaakt wordt dan ook vermeden door piloten.

Vliegtuigen zelf zorgen ook voor turbulentie door de warmte van de straalmotoren. Als het vliegtuig dus het pad van een ander vliegtuig kruist dan kan dit ook voor turbulentie zorgen.

Turbulentie en veiligheid

Hoewel turbulentie erg vervelend kan zijn en heftig aan voelt, is het vliegtuig er prima tegen bestand en kan het niet beschadigd raken door turbulentie. Wel kan turbulentie gevaarlijk zijn voor de stewardessen en passagiers die hun gordel niet gebruiken. Hoewel de lampjes voor de veiligheidsgordels op kruishoogte vaak uit gaan is het toch verstandig deze aan te laten i.v.m. onverwachte turbulentie. De piloten zelf houden ook hun gordels de gehele vlucht aan!

Ontdek de Snelste Manier om Voorgoed van Jouw Vliegangst Af Te Komen…

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn cursus vind je gegarandeerd alles dat je nodig hebt, om voorgoed van jouw vliegangst af te komen…

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

Nog geen reacties op Turbulentie